Тапиока со кокосово млеко и компот од јагоди (без глутен)

Тапиока со кокосово млеко и компот од јагоди (без глутен)

Состојки:
крем: 100 гр тапиока, 400 мл кокосово млеко,

500 мл оризово млеко, 5 лажици жолт шеќер
компот: 500 гр јагоди, 2 ванилин шеќери,

1 лажица шеќер, 2 портокали

Начин на подготовка:
Пред да започнете да готвите тапиока, прво

чувајте ја во ладна вода околу 1 час, а потоа

процедете ја и ставете ја во тенџере со млеко.

Кога млекото ќе зоврие, намалете ја

температурата и мешајте додека зрната не станат

транспарентни, а потоа додека масата

не стане густа. На крајот додадете шеќер и измешајте.

Што се однесува до компотот, исчистете

ги јагодите и пресечете ги на половина,

исцедете два портокали, а потоа во тенџере

ставете ги сокот од портокал, јагодите и шеќерот

и варете ги околу 15 минути на ладен оган.

Послужете ладно.