Состојки:
крем: 100 гр тапиока, 400 мл кокосово млеко,
500 мл оризово млеко, 5 лажици жолт шеќер
компот: 500 гр јагоди, 2 ванилин шеќери,
1 лажица шеќер, 2 портокали
Начин на подготовка:
Пред да започнете да готвите тапиока, прво
чувајте ја во ладна вода околу 1 час, а потоа
процедете ја и ставете ја во тенџере со млеко.
Кога млекото ќе зоврие, намалете ја
температурата и мешајте додека зрната не станат
транспарентни, а потоа додека масата
не стане густа. На крајот додадете шеќер и измешајте.
Што се однесува до компотот, исчистете
ги јагодите и пресечете ги на половина,
исцедете два портокали, а потоа во тенџере
ставете ги сокот од портокал, јагодите и шеќерот
и варете ги околу 15 минути на ладен оган.
Послужете ладно.