Суперзелена крем супа (без глутен)

Суперзелена крем супа (без глутен)

Состојки:
500 мл вода или супа од зеленчук (може и од коцка), 1 лажица сончогледово масло, 2 чешниња ситно сечкан лук,

малку ситно сечкан ѓумбир, половина лажичка мелен коријандер, половина кафена лажичка мелена куркума,

прстофат хималајска сол, 200 гр тиквички исечкани на коцки, 85 гр брокула, 100 гр раштан исечен на ленти,

1 исцедена лимета, малку магдонос.

Начин на подготовка:
Истурете масло во длабока тава, додадете лук, ѓумбир, коријандер, куркума и сол, пржете на средна топлина

околу 2 минути, а потоа додадете 3 лажици вода-зеленчук супа за зачините да имаат доволно влага.
Додадете ги тиквичките, добро измешајте, за зачините да бидат рамномерно распоредени. Пржете околу 3 минути.

Додадете 400 мл супа од вода-зеленчук и оставете да се вари околу 3 минути.
Додадете ја брокулата, сокот од расата и лиметата, како и остатокот од густинот од вода-зеленчук. Оставете го

да се готви уште 3-4 минути или додека целиот зеленчук не омекне.
Се трга од оган и се додава сечканиот магдонос. Истурете сè во блендер и мешајте додека смесата не стане мазна.

Оваа крем супа е со прекрасна зелена боја со темнозелени дамки од раштан. Украсете со магдонос и лимета.