Состојки за 4 до 5 порции:
2 чаши леќата
4 чаши зовриена вода
малку морска сол
2-3 стебленца целер
3-4 ротквици, сецкани на тенки ленти
1 чаша кисела зелка, добро процедена
3 – 4 млади главици кромид, тенко сецкани
малку магдонос
Начин на подготовка:
Нежно печете ја леќата 5 до 7 минути во сува, средно загреана тава, додека не добие мирис.
Ова ќе им овозможи на зрната леќата да ја задржат својата форма и со тоа да изгледаат попривлечно
во салатата.
Оставете ја водата да зоврие. Кога водата ќе зоврие, додадете морска сол и подготвени зрна од хељда.
Покријте, целосно намалете ја топлината и оставете да се готви 15 до 20 минути, додека леќата не ја впие
целата вода и не стане мека. Тргнете го од оган и префрлете го во поголем сад. Нежно измешајте.
Во мало тенџере ставете вода да зоврие, а потоа накратко бланширајте ги целерот и ротквицата одделно.
Доволно е овој зеленчук да се вари во врела вода околу половина минута. Измешајте леќата,
ситно сечканата кисела зелка, целерот, ротквиците и младиот кромид. На крајот украсете со малку магдонос.