Салата од хељда

Салата од хељда

Состојки за 4 до 5 порции:
2 чаши леќата
4 чаши зовриена вода
малку морска сол
2-3 стебленца целер
3-4 ротквици, сецкани на тенки ленти
1 чаша кисела зелка, добро процедена
3 – 4 млади главици кромид, тенко сецкани
малку магдонос

Начин на подготовка:
Нежно печете ја леќата 5 до 7 минути во сува, средно загреана тава, додека не добие мирис.

Ова ќе им овозможи на зрната леќата да ја задржат својата форма и со тоа да изгледаат попривлечно

во салатата.

Оставете ја водата да зоврие. Кога водата ќе зоврие, додадете морска сол и подготвени зрна од хељда.

Покријте, целосно намалете ја топлината и оставете да се готви 15 до 20 минути, додека леќата не ја впие

целата вода и не стане мека. Тргнете го од оган и префрлете го во поголем сад. Нежно измешајте.

Во мало тенџере ставете вода да зоврие, а потоа накратко бланширајте ги целерот и ротквицата одделно.

Доволно е овој зеленчук да се вари во врела вода околу половина минута. Измешајте леќата,

ситно сечканата кисела зелка, целерот, ротквиците и младиот кромид. На крајот украсете со малку магдонос.