Крем супа од спанаќ (без глутен)

Крем супа од спанаќ (без глутен)

Состојки:
300 гр свеж спанаќ, 2 компири, лажичка мишо паста, 2 лажички џи или путер, бибер и морска сол, малку растителен крем

Начин на подготовка:
Измијте го и исчистете го спанаќот. Излупете ги компирите и исечете ги на големи парчиња. Ставете ја тавата на оган и додадете го џинот или путерот да се растопи и малку да се загрее, а потоа додадете ги спанаќот и компирот. Компирите и спанаќот пржете ги околу 5 минути, воопшто не на силен оган, доволно долго за спанаќот да ослободи вода. Додадете вода (доволно да го покрие зеленчукот и уште малку).

Кога супата ќе зоврие, намалете ја топлината и оставете ја да се крчка нежно околу 20 до 25 минути, додека не се сварат компирите. Тргнете од оган, измешајте една лажичка мишо паста во супата. Со помош на рачен блендер изблендирајте ја супата додека не стане мазна и кремаста. При сервирање украсете со малку кисела павлака.