Состојки:
15 ml масло
1 морков
10 печурки
100 гр зелен грашок
25 гр сецкан млад кромид
1 лажичка соја сос
3/4 лажичка морска сол
1/4 лажичка мелен црн пипер
10 гр шеќер
200 гр црвен ориз
1,6 l вода
Начин на подготовка:
Морковите и печурките ситно исечкајте ги.
Загрејте го маслото во голема тава на средна
температура, а потоа додадете ги морковите,
печурките, зелениот грашок и сечканиот кромид.
Се динста околу 8 минути, а потоа се додава
соја сосот и се вари уште 1 минута. Тргнете го
од оган и оставете го на страна.
Гответе го црвениот ориз во солена вода во
големо тенџере. Оставете да зоврие, а потоа
намалете ја топлината и динстајте, покриено,
30 минути или додека оризот не стане многу мек,
речиси кашест. Зачинете со мелен црн пипер
и шеќер. Додадете го пржениот зеленчук и
варете уште 5 минути.
Послужете топло, зачинете со уште малку
мелен црн пипер и препечен сусам. Оваа супа
ќе се чува до два дена во фрижидер. Можете да
додадете повеќе вода ако повторно се загрее
за да се врати во конзистентност на супа.
Пријатно!