Алги - вреден додаток во исхраната

Алги - вреден додаток во исхраната

Алгите се дел од човечката исхрана илјадници години. Тие доаѓаат од морето и не потсетуваат на митолошкиот

и биолошкиот почеток: почетокот на целиот живот на планетите и почетокот на нашиот живот на планетата

бидејќи и ние живеевме девет месеци во солената, хранлива течна средина на утробата. Крвта, која постојано

го капе нашето тело, по својот состав е речиси идентична со морската вода.

Видови алги
Алгите се класифицирани во неколку групи по боја: црвена, кафена, зелена, сино-зелена и жолто-зелена.

Карактеристиките што ќе ги имаат алгите зависат од местото каде што растат, делот од спектарот на

сончевата светлина што тие го трансформираат, длабочината на која живеат...

Богатство на минерали
Алгите содржат десет до дваесет пати повеќе минерали од копнените растенија, како и изобилство

на витамини и други материи вредни за добар метаболизам! Некои од алгите буквално можат да

одгледуваат радиоактивни елементи и тешки метали од човечкото тело.

Секоја алга има свои специфичности, но сите алги имаат некои заеднички карактеристики. Алгите

имаат разладувачки ефект врз телото, солен вкус, детоксикациони својства, го навлажнуваат телото

што е премногу суво, се разградува и трансформира гној и секрет, добар диуретик е, го чисти телото

од радиоактивни остатоци, го подобрува метаболизмот на водата во организмот, ја чисти лимфата,

го прави телото поалкално/ ја намалуваат киселоста на телото, ја започнуваат работата на црниот

дроб (ја зајакнуваат ки енергијата на црниот дроб), позитивно влијаат на работата на тироидната

жлезда. Алгите се препорачуваат и во програмите за слабеење, како и за намалување на холестеролот

и мастите во крвта.Според традиционалната медицина, алгите како храна имаат „тоне“ карактер,

што значи дека ја водат енергијата на телото надолу и во длабочините, во внатрешноста. Содржат

желатинозни материи како алгин и агар, кои особено позитивно влијаат на белите дробови и дигестивниот систем.
Крвта ги содржи истите сто минерали и микроелементи како и морската вода. Во исто време, кај

алгите, сите овие елементи се наоѓаат во нашиот организам во најприфатлива форма: како дел од

растително ткиво. Алгите се убедливо најбогатата храна со минерали. Најидеалниот начин за внесување

на алги е како редовен додаток на разни јадења. (5-15 g на ден).