Состојки:
Ориз или просо или киноа, леќа, наут
и/или грав, маслиново масло, кромид,
лук, моркови, нерафинирана морска сол,
магдонос или свежа мајчина душица,
овесна каша, задушен зеленчук, малку
интегрално брашно, масло од сусам.
Начин на подготовка:
Овие колачиња наместо киноа можете
да ги направите со ориз или просо, а
наместо грав со леќа или наут.
Загрејте една лажичка маслиново масло
и пропржете ситно сечкан кромид, чешне
лук и еден ситно изрендан морков. Додадете
малку нерафинирана морска сол. Додадете
малку магдонос или свежа мајчина душица.
Сомелете ½ чаша овесна каша во блендер.
На тоа додадете го пржениот зеленчук, 2 чаши
варен и исцеден грав по ваш избор (или леќа, наут)
и 1 шолја сварена и исцедена киноа
(или кафеав ориз, просо).Вклучете го блендерот
и измелете ја смесата за пивото многу кратко,
само додека не се соедини. Важно е се да не се
претвори во пире, туку да има поголема структура.
Ако смесата ви изгледа премногу влажна, додадете
уште малку овесна каша.
Формирајте околу 6 колачиња, превртете ги во малку
интегрално брашно (пченица, пченка, хељда), па
пржете ги во масло од сусам на умерен оган, околу
4 минути од секоја стран

