Состојки:
170 грама сува киноа
415 ml вода
1 лажичка лук во прав
1 голема црвена пиперка, исечкана на коцки
1 краставица, исечкана на коцки
130 грама моркови исечкани на коцки
1/4 црвена зелка, сечкана
2-3 млад кромид, тенко сецкани
малку магдонос, сечкан
грст кикирики или индиски ореви, по желба
4 лажици путер од јаткасти плодови
(кикирики, бадеми, кашу или сончоглед)
2 лажици јаворов сируп
1 лажичка тамари соја сос
парче ѓумбир (2-3 см), изрендан
1-2 лимети, поделени
додадете сол по вкус
Начин на подготовка:
Киноа: Додадете киноа, вода и лук во прав
во средно тенџере, оставете да зоврие, покријте,
намалете ја топлината на минимум и вриејте
15 минути. Отстранете го капакот, измешајте со
вилушка и оставете го да отстои 10 минути.
Прелив: Во помал сад изматете го путерот од ореви,
јаворов сируп, тамари, ѓумбир, сок од 1 лимета.
Додадете малку вода, по 1 лажица по потреба за
да се разреди. Посолете по вкус.
Во поголем сад додадете сварена киноа,
пиперка, краставица, морков, зелка, млад
кромид и магдонос. Прелијте го преливот кој
претходно сте го подготвиле и измешајте
да се соедини.Сервирајте во поединечни чинии,
посипете ги со крцкави ореви и исцедете лимета
по желба.
Пријатно!

