Состојки:
700 гр шампињони од порцини
1 главица црвен кромид
1 чешне лук
2 компири
1 дл црвено вино
1/2 лажичка мелен сладок црвен пипер
1/4 лажичка мелена лута пиперка
1/2 лажичка сув зачин
риган, сол и бибер по вкус
Начин на подготовка:
Избришете ги свињата со сува кујнска крпа,
не мијте, бидејќи печурките впиваат вода и
нема да имаат текстура или вкус каков што треба.
Кромидот се сече на коцки и се става во загреана
тава со малку масло, се посолува и се пржи покриено
додека да омекне кромидот. Потоа додадете го
мелениот лук и динстајте уште една минута.
Додадете ги печурките исечени на подебели парчиња
и динстајте додека не омекнат.
Додадете вино и малку вода. Потоа додадете слатка
и лута мелена црвена пиперка и компири исечкани
на коцки, па динстајте додека не се свари. Доколку
е потребно, додадете вода.Кон крајот на готвењето,
додадете мајоран, сол и бибер по вкус.
Пријатено

