Гулаш од вргањ

Гулаш од вргањ

Состојки:
700 гр шампињони од порцини
1 главица црвен кромид
1 чешне лук
2 компири
1 дл црвено вино
1/2 лажичка мелен сладок црвен пипер
1/4 лажичка мелена лута пиперка
1/2 лажичка сув зачин
риган, сол и бибер по вкус

Начин на подготовка:
Избришете ги свињата со сува кујнска крпа,

не мијте, бидејќи печурките впиваат вода и

нема да имаат текстура или вкус каков што треба.

Кромидот се сече на коцки и се става во загреана

тава со малку масло, се посолува и се пржи покриено

додека да омекне кромидот. Потоа додадете го

мелениот лук и динстајте уште една минута.
Додадете ги печурките исечени на подебели парчиња

и динстајте додека не омекнат.

Додадете вино и малку вода. Потоа додадете слатка

и лута мелена црвена пиперка и компири исечкани

на коцки, па динстајте додека не се свари. Доколку

е потребно, додадете вода.Кон крајот на готвењето,

додадете мајоран, сол и бибер по вкус.

Пријатено