Домашни вегански плескавици од просо

Домашни вегански плескавици од просо

Состојки:
150 гр просо
700 мл вода
1 лажичка масло
1 кромид, сецкан
2 чешниња лук, сецкани
180 гр таан или путер од

кикирики
1 лажица соја сос, или тамари
1/4 лажичка сол

Начин на подготовка:
Просото се вари во вода,

на ниска температура, околу

45 минути.
Во голема тава, загрејте го маслото

на средна температура, додадете го

исечканиот кромид и лукот и пржете

неколку минути. Исклучете го шпоретот,

а потоа додадете просо, таан, соја сос и

сол во врелата тава за се добро да се соедини.
Загрејте ја рерната на 175С.
Од смесата со просо формирајте ливчиња

со дебелина од околу 2-3 см. Треба да

имате околу шест колачи.
Ставете го во плех и печете во рерна

20-25 минути, додека не порумени.

Послужете во лепчиња со прелив по избор.

Пријатно!